Sałatka z buraków i kaki

sałatka z buraków i kaki

Świąteczny czas i zima kojarzą nam się często z burakami. W Hiszpanii natomiast w okresie zimowym na lokalnych targowiskach można spotkać dużo egzotycznych owoców, w tym kaki. Persymon, bo tak nazywany jest również kaki, coraz częściej pojawia się również w Polsce. Owoc ten jedzony jest często bez dodatków. Natomiast na hiszpańskich stołach kaki można spotkać w różnej postaci. Pewnie zaczniecie się zastanawiać z czym się go łączy?

Do kaki doskonale pasują sery kozie pochodzące z prowincji Malaga. Jednym z najpopularniejszych połączeń jest ser kozi (queso fresco) z persymonem, a do tego orzechy pekan. Poniżej znajdziecie przepis na zimową sałatkę z buraków i owoców kaki. Mam nadzieję, że i Wy zdecydujecie się na taką kulinarną podróż w stronę Malagi.

 

x

Sałatka z buraków i kaki

Sałatka z buraków i kaki

Składniki:

  • 2 duże ugotowane buraki
  • 2-3 owoce kaki (persymony)
  • ser kozi (queso fresco)
  • garść orzechów pekan
  • ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, sól, pieprz
  • starta skórka z pomarańczy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ugotowane buraki obrać ze skóry i pokroić w plastry.
  2. Kaki obrać ze skóry i pokroić w plastry,
  3. Ułożyć na talerzu plastry buraka. Na górę plastry kaki.
  4. Pokroić ser w plastry i ułożyć na wcześniej ułożonych burakach i kaki.
  5. Posypać orzechami pekan.
  6. Polać odrobiną octu balsamicznego, oliwą z oliwek. Dodać nieco soli i pieprzu.
  7. Dodatkowo na wierzch można zetrzeć nieco skórki z pomarańczy.

Smacznego!

 

 

Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!

 


Przeczytaj również:

Owoce egzotyczne w Maladze 

Świąteczny kompot z kasztanów