Salmorejo

Chłodniki to hit każdego lata. Wiele osób uznaje gazpacho za najlepszy hiszpański chłodnik. Jednak moim andaluzyjskim królem chłodników jest salmorejo. Aksamitna konsystencja gęstego sosu o głębokim smaku pomidorów, tak w skrócie opisywany jest ten pomidorowy raj. Zwolenników tego chłodnika jest na tyle dużo, że istnieje nawet Bractwo Gastronomiczne Salmorejo oraz święto Día del Salmorejo Córdobes, obchodzone 24 kwietnia.

Składniki na ten andaluzyjski chłodnik są dostępne bez problemu. Warto jednak zwrócić uwagę ich jakość. Dobrze dojrzałe pomidory, prawdziwy chleb (nie dmuchany z supermarketu) i dobra mocna oliwa extra virgen to klucz do sukcesu.

 

Salmorejo Przewodnik Malaga Przewodnik Andaluzja
Salmorejo, chłodnik pomidorowy Foto: Przewodnik Andaluzja.

Salmorejo

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 200 g środka chleba (najlepiej pszenny, czerstwy)
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g soli
  • Do dekoracji: 2 jajka ugotowane na twardo, kawałki hiszpańskiej szynki dojrzewającej.

Przygotowanie:

  1. Umyć pomidory i pokroić w kawałki.  Zmiksować w blenderze. Przecedzić przez sito usuwając pestki i kawałki skórki.
  2. Środek chleba podzielić na kawałki i dodać do zmiksowanych pomidorów. Chleb powinien się moczyć około 10 minut.
  3. Obrać czosnek i dodać do pomidorów z chlebem.
  4. Dodać oliwę z oliwek oraz sól. Wszystko zmiksować do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.
  5. Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
  6. Chłodnik przełożyć do misek. Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w kostkę. Posypać na górze pokrojonym jajkiem i kawałkami szynki dojrzewającej.

 

  • Uwaga, w niektórych wersjach można znaleźć także vinagre z wina (np. z wina jerez) dodaje się go dla bardziej wyrazistego smaku, choć w oryginalnym przepisie na salmorejo z Kordoby nie znajdziemy tego składnika.

 

Smacznego!

 

 

Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!

 


Przeczytaj również:

Owoce egzotyczne w Maladze 

Festiwale gastronomiczne w Maladze – czerwiec 2019