Festiwale gastronomiczne w Maladze
W tym miesiącu kolejne jesienne festiwale gastronomiczne w Maladze. W październikowych festiwalach gastronomicznych mogliście znaleźć festiwal kasztanów i wina, w tym miesiącu również pojawia się okazja do świętowania z tymi smakami. Listopadowe festiwale zaczynamy kasztanami!
Tostón Popular
W niedzielę, 4 listopada, w Ojén odbędzie się Tostón Popular. Już od 1992 roku w Ojén odbywa się wspólne tostowanie kasztanów. Święto związane jest ze zbiorami kasztanów.
Początek Festiwalu Kasztanów przewidziany jest na godzinę 10.00. Na Plaza de Andalucía rozpocznie się wtedy pieczenie kasztanów. Gospodarze przewidzieli 100 kilogramów kasztanów, które zostaną przygotowane w tradycyjny sposób. Oprócz kasztanów na gości czekają również smażone chorizo i boczek.
Wszyscy odwiedzający Ojén będą mogli uczestniczyć w trasie trekkingowej, aby poznać bliżej lokalną faunę i florę. Dla chcących poznać Ojén będzie trasa turystyczna po miasteczku. Po południu zabawy i muzyka dla wszystkich.
Informacja dla zainteresowanych:
- Nazwa: Tostón Popular
- Data: 4.11.2018, godz. 10.00.
- Miejsce: Plaza de Andalucía, Ojén.
Fiesta del Conejo
W sobotę, 10 listopada, w Parauta będzie miała miejsce Fiesta del Conejo. Festiwal Królika, choć jest stosunkowo nową fiestą gastronomiczną ma już swoich stałych bywalców.
W ramach festiwalu na wszystkich będzie czekała degustacja ryżu z królikiem i lokalnego wina. Ulice Parauta zapełnią się stoiskami z typowymi produktami jak wędliny, słodycze oraz rzemiosło. Całemu wydarzeniu będzie towarzyszyła muzyka na żywo oraz atrakcje dla dzieci.
Informacja dla zainteresowanych:
- Nazwa: Fiesta del Conejo
- Data: 10.11.2018, godz. 12.00.
- Miejsce: Parauta.
Fiesta del Mosto
Stolicą mosto ponownie zostanie Atajate w prowincji Malaga! Jednym z festiwali gastronomicznych w Maladze jest Festiwal Mosto. Co to jest mosto? W tym przypadku, mosto to po prostu młode wino pochodzące z tegorocznych zbiorów winogron.
W trakcie Fiesta del Mosto w centrum Atajate na Plaza de la Constitución odbędzie się degustacja tegorocznego wina oraz typowych dań. Wśród tradycyjnych potraw, jak co roku, pojawią się migas czyli chlebowe okruszki z mięsem, które podkreślą smak serwowanego wina.
Informacja dla zainteresowanych:
- Nazwa: Fiesta del Mosto
- Data: 24.11.2018.
- Miejsce: Plaza de la Constitución, Atajate.
Fiesta de la Chanfaina
W ostatnią niedzielę listopada w Totalán obędzie się Fiesta de la Chanfaina, inaczej Festiwal Chanfaina.
Chanfaina jest tradycyjnym daniem, typowym dla prowincji Malaga. W skład tej potrawy wchodzą ziemniaki, oliwa z oliwek, czosnek, okruszki z chleba oraz mieszkanka przypraw. W niektórych wersjach pojawia się również mięso. W tym roku w Totalán zostanie rozdanych około 6 tysięcy porcji tego dania.
Przygotowania do świętowania rozpoczną się już w sobotę w nocy, tak aby w niedzielę rano goście przyjeżdżający do Totalán mogli cieszyć podniebienia smakiem chanfaina. Oprócz degustacji w ramach festiwalu gastronomicznego odbędzie się również targowisko z lokalnymi produktami gastronomicznymi oraz rzemiosłem.
Informacja dla zainteresowanych:
- Nazwa: Fiesta de la Chanfaina
- Data: 25.11.2018.
- Miejsce: Totalán.
Kolejne festiwale gastronomiczne w Maladze już wkrótce! Jesteście ciekawi jakie festiwale gastronomiczne odbędą się w grudniu?
Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!