Skip to content

PRZEWODNIK ANDALUZJA

MAGDALENA KOKOTKIEWICZ – Licencjonowany przewodnik po Maladze i Andaluzji

Menu
  • STRONA GŁÓWNA
  • O STRONIE
  • BLOG
  • malaga
  • OFERTA
  • KONTAKT
  • Aktualna sytuacja w Andaluzji / Nowa normalność po COVID-19
Menu
Plakat reklamujący Día de las Sopas Perotas w Álora. Foto: Ayuntamiento de Álora.

Festiwale gastronomiczne w Maladze – październik 2019

Posted on 2 października 20194 października 2019 by przewodnikandaluzja

Festiwale gastronomiczne w Maladze – październik 2018

Tej jesieni mamy piękne babie lato! Lato czuć jeszcze patrząc nie tylko na termometry, ale jesień widać już choćby poprzez liczne owoce egzotyczne, które pojawiły się na targowiskach. Jesień widać również po festiwalach gastronomicznych w Maladze. Po wrześniowych festiwalach gastronomicznych z festiwalem kóz na czele, czas na październik…

 

Día de las Sopas Perotas

W sobotę, 5 października, w Álora odbędzie się festiwal zupy nazywanej „sopa perota”. Co to za zupa? Sopa perota to gęsta zupa na bazie chleba, pomidorów, cebuli, papryki, czosnku, mięty, szafranu i mielonego pieprzu. Niegdyś rolnicy przygotowywali dla siebie taki łatwy, szybki, ale i ekonomiczny posiłek, by uzupełnić energię do pracy na polu.

W trakcie Día de las Sopas Perotas zostanie rozdanych 7 tysięcy porcji zupy. Dodatkowo uczestnicy będą mogli również degustować oliwki odmiany manzanilla.  W festiwalu weźmie udział 50 wystawców ze świata gastronomii, jak i lokalnego rzemiosła. Na gości będzie czekała także muzyka, tańce oraz warsztaty dla dzieci.

 

Plakat reklamujący Día de las Sopas Perotas w Álora. Foto: Ayuntamiento de Álora.
Plakat reklamujący Día de las Sopas Perotas w Álora. Foto: Ayuntamiento de Álora.

Informacja dla zainteresowanych:

  • Nazwa: Día de las Sopas Perotas
  • Data: 5.10.2019, godz. 11.00.
  • Miejsce: Plaza Baja de la Despedía, Álora.

 

 

Fiesta de las Castañas y el Vino

W sobotę, 26 października, w Yunquera odbędzie się Fiesta de las Castañas y el Vino, czyli Festiwal kasztanów i wina. Jak co roku na jesieni po zakończeniu zbiorów kasztanów oraz po winobraniu w Yunquera trwa wielkie świętowanie.

W czasie festiwalu będzie można spróbować pieczonych kasztanów, lokalnego wina oraz „malcocinao” – typowego dania z Yunquera. Malcocinao to hiszpańska potrawka bazująca na ciecierzycy, boczku, kiełbasie chorizo oraz kaszance. Przez dwa dni festiwalu będzie można nabyć produkty gastronomiczne oraz rzemiosło z Yunquera i Sierra de las Nieves, a także poznać lokalne zwyczaje.

 

Informacja dla zainteresowanych:

  • Nazwa: Fiesta de las Castañas y el Vino
  • Data: 26-27.10.2019.
  • Miejsce: calle Blas Infante, Yunquera.

 

Kolejne festiwale gastronomiczne w Maladze już wkrótce! Jesteście ciekawi, co będzie w listopadzie?

Więcej wydarzeń gastronomicznych oraz kulturalnych znajdziecie także na moim profilu Facebook oraz Instagram, zapraszam do polubienia i obserwowania 🙂

 

Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!

 

 


Przeczytaj również: 

Owoce egzotyczne w Maladze

Mango w Maladze

Share this:

  • Share
  • Reddit
  • Telegram
  • Pocket
  • Skype
  • Tumblr
  • Pinterest
  • Twitter

Społeczności

  • View przewodnikandaluzja’s profile on Facebook
  • View przewodnikandaluzja’s profile on Instagram

Najnowsze wpisy w sekcji BLOG

  • WIELKI TYDZIEŃ W MALADZE 2023 – procesje
  • WIELKI TYDZIEŃ W ANDALUZJI 2022 – procesje

KONTAKT

Skontaktuj się ze mną poprzez e-mail lub media społecznościowe.

¡Hasta pronto! (czyli Do zobaczenia niedługo!)

Szukaj

© 2025 PRZEWODNIK ANDALUZJA | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme