Festiwale gastronomiczne w Maladze marzec 2019
W tym miesiącu kolejne festiwale gastronomiczne w Maladze. W marcu czas na słynną fiestę tagarniny! Andaluzja pozostaje jedną z nielicznych części Hiszpanii, gdzie nadal jedzone są osty. To jeden z tych smaków zapowiadających nadejście wiosny. Jak smakuje tagarnina? Przekonajcie się w trakcie Día de la Tagarnina!
Día de la Tagarnina
W sobotę 23 marca w Villanueva del Rosario odbędzie się tam już po raz 6-ty Día de la Tagarnina. Bohaterem tej fiesty gastronomicznej będzie dziki ost typowy dla tej pory roku. Jarmark ma tytuł lokalnej atrakcji turystycznej i z roku na rok bierze w nim udział coraz więcej osób.
Dziki ost jest dość rzadko spotykany w kraju. W Andaluzji rośnie głównie w północnej części prowincji Malaga, stąd i wyjątkowość tej rośliny. Ostowi przypisuje się właściwości oczyszczające, głównie moczopędne. Sama potrawka nazywana tagarnina jest uznawana za cenioną w licznych opracowaniach kulinarnych.
Wszyscy, którzy w najbliższą sobotę odwiedzą Villanova del Rosario bedą mogli spróbować tej typowej potrawki z dzikim ostem. W ciągu całego dnia zostanie wydanych około 3000 porcji tego dania. Oprócz tego odbędą się liczne zabawy, sportowe zawody i oczywiście jak na każdą andaluzyjską fiestę przystało, muzyczne występy. Dodatkowo będzie można również zobaczyć i kupić wyroby lokalnych rzemieślników, a także produkty gastronomiczne z okolic Antequera.
Macie ochotę się wybrać i spróbować? Polecam!
Kolejne fiesty gastronomiczne w Maladze już wkrótce!
Informacje dla zainteresowanych
- Nazwa: Día de la Tagarnina
- Data: 23.03.2019
- Miejsce: Ayuntamiento de Villanueva del Rosario, Plaza de España, 9, 29312 Villanueva del Rosario.
Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!