Festiwale gastronomiczne w Maladze – kwiecień 2018
Czas na kwietniowe festiwale gastronomiczne w Maladze! Po marcowym świętowaniu Día de la Tagarnina, o którym pisałam już tutaj oraz obchodach Semana Santa czyli Wielkiego Tygodnia, nadszedł czas na kwietniowe festiwale gastronomiczne w Maladze. Kwiecień zaczął się skromnie od Día del Aceite Verdial w Periana, o którym wspominałam Wam na fanpage na Facebooku. Pod koniec kwietnia jest jednak zaplanowanych kilka festiwali gastronomicznych w Maladze.
Fiesta del Campo
W sobotę, 21 kwietnia, odbędzie się Fiesta del Campo czyli Festiwal Wiejski. Jest to jedna z popularnych imprez odbywających się co roku w miejscowości Benamargosa. Mieszkańcy promują w ten sposób swoje miasteczko oraz produkty pochodzące z okolicznych pól uprawnych. W obrębie ulic Benamargosa ustawiane są stragany i stoiska, na których prezentowane są typowe dla tych okolic potrawy. W trakcie można posłuchać muzyki, jak i spróbować popularnego w Hiszpanii dania – paella. Na zakończenie uroczystości co roku przyznawana jest nagroda Fiesta del Campo dla zasłużonego w obszarze rolnictwa i promocji mieszkańca miasteczka.
Niestety do tej pory brak jest szczegółów dotyczących przebiegu tegorocznej edycji Fiesta del Campo. Prawdopodobnie pojawią się one na kilka dni przed obchodami. Więcej informacji można będzie wtedy znaleźć na stronie miasteczka.
Informacja dla zainteresowanych:
- Nazwa: Fiesta del Campo
- Data: 21.04.2018
- Miejsce: Benamargosa
Día de la Sopa Mondeña
W niedzielę, 22 kwietnia, odbędzie się Día de la Sopa Mondeña czyli Dzień Zupy Mondeña. Rozpoczęcie jest planowane na godzinę 12.00 na Plaza de la Constitución w Monda. Już od początku obchodów będzie przygotowywana słynna zupa mondeña. Do ogromnego drewnianego naczynia o średnicy ponad półtora metra trafią składniki tradycyjnej receptury: chleb wiejski, pieprz, czosnek, jajka, oliwa i lokalny pomidor. Tomate del culo to wyjątkowa lokalna odmiana pomidora, która jest nieodzownym składnikiem zupy z Monda. Po zakończeniu gotowania, przybyli na festyn będą mogli spróbować nie tylko oficjalnej zupy, ale i tych przygotowanych przez mieszkańców Mondy. W trakcie będzie można poznać również produkty od lokalnych rzemieślników i rolników. Od godziny 13 do samego wieczora festynowi będzie towarzyszyła muzyka. Día de la Sopa Mondeña ma tytuł lokalnej atrakcji turystycznej.
Informacja dla zainteresowanych:
- Nazwa: Día de la Sopa Mondeña
- Data: 22.04.2018, godz. 12.00
- Miejsce: Plaza de la Constitución, 29110 Monda
Día de la Morcilla
W sobotę, 28 kwietnia, w Canillas de Aceituno w prowincji Malaga obchodzony jest Día de la Morcilla. Dzień Kaszanki to festyn gastronomiczny skupiony na typowej kiełbasie tego obszaru. Co ciekawe często obchody połączone są ze świętem patronki miejscowości – Virgen de la Cabeza. Tysiące ludzi zgromadzi się w samym sercu Canillas de Aceituno by rozdawać wykwintną kaszankę (wykonaną w stylu Alpujarra). Kaszance będzie towarzyszyło piwo i lokalne wino.
Niestety do tej pory brak jest szczegółów dotyczących przebiegu tegorocznych obchodów Día de la Morcilla. Prawdopodobnie pojawią się one na kilka dni przed. Więcej informacji można będzie wtedy znaleźć na stronie miasteczka.
Informacja dla zainteresowanych:
- Nazwa: Día de la Morcilla
- Data: 28.04.2018
- Miejsce: Canillas de Aceituno
Día de la Miel de Caña
Ostatnim z festiwali gastronomicznych w Maladze w kwietniu jest Día de la Miel de Caña. Festyn Miodu z Trzciny Cukrowej odbędzie się również w sobotę, 28 kwietnia, we Frigiliana. Rozpoczęcie festynu przewidziane jest na godzinę 10.
W ramach obchodów zostaną otwarte drzwi fabryki Ingenio, która niegdyś była własnością hrabiego z Frigiliana. Dziś fabryka jest jedynym takim miejscem w Europie. W trakcie wizyt z przewodnikiem będzie można zobaczyć stare maszyny, kotły oraz pomieszczenia wykorzystywane do produkcji miodu. W trakcie festynu można będzie spróbować soku i miodu z trzciny cukrowej oraz poznać potrawy na bazie tradycyjnych przepisów. Będzie również wystawa starych maszyn i urządzeń używanych przed wiekami do wyrobu miodu. Zaplanowane są również konkursy fotografii i malarstwa. Koniec festynu planowany jest na godzinę 15.30.
Informacja dla zainteresowanych:
- Nazwa: Día de la Miel de Caña
- Data: 28.04.2018, godz. 10.00
- Miejsce: Plaza del Ingenio, 29788 Frigiliana
Día de la Haba
Niedziela, 29 kwietnia będzie kolejnym dniem, gdy trzeba będzie podjąć decyzję, na który festiwal gastronomiczny w Maladze się wybrać. Tego dnia między innymi w Villanueva de la Concepción odbędzie się Día de la Haba.
Festyn Bobu to święto popularnej fasoli, o którą oparte jest rolnictwo tych ziem. W porze obiadu będzie można spróbować typowego dania na bazie bobu. Natomiast w trakcie festynu na licznych straganach będzie można poznać oraz nabyć lokalne rzemiosło oraz produkt rolne.
Informacja dla zainteresowanych:
- Nazwa: Día de la Haba
- Data: 29.04.2018
- Miejsce: Avda. Blas Infante, 2 – 29230 Villanueva de la Concepción
Feria del Espárrago y de los Productos Ecológicos
W tę samą niedzielę, czyli 29 kwietnia, odbędzie się również Feria del Espárrago y de los Productos Ecológicos. Festiwal szparagów i produktów ekologicznych co roku gromadzi w Sierra de Yeguas tysiące osób. Wszyscy przyjeżdżają tu, aby spróbować miejscowych szparagów. Ponad 2000 kilogramów szparagów podawanych jest w różnych postaciach – grillowanych, w tortilli lub w jajecznicy.
Na festiwalu będzie można również znaleźć stoiska ze świeżymi serami oraz produktami ekologicznymi pochodzącymi z Sierra de Yeguas i okolicznych wiosek. Całości będzie towarzyszyła muzyka oraz liczne konkursy, również kulinarne.
Informacja dla zainteresowanych:
- Nazwa: Feria del Espárrago y de los Productos Ecológicos
- Data: 29.04.2018
- Miejsce: Sierra de Yeguas
Macie ochotę się wybrać na jakiś festiwal gastronomiczny w Maladze?
Gorąco polecam!
Kolejne fiesty gastronomiczne w Maladze już wkrótce!
Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!
2 thoughts on “Festiwale gastronomiczne w Maladze – kwiecień 2018”
Comments are closed.