Festiwale gastronomiczne w Maladze – październik 2018
Nastała jesień i widać to nawet po festiwalach gastronomicznych w Maladze. Po wrześniowych festiwalach gastronomicznych z festiwalem kóz na czele, czas na październik…
Día de las Sopas Perotas
W sobotę, 6 października, w Álora odbędzie się festiwal zupy nazywanej „sopa perota”. Co to za zupa? Sopa perota to gęsta zupa na bazie chleba, pomidorów, cebuli, papryki, czosnku, mięty, szafranu i mielonego pieprzu. Niegdyś rolnicy przygotowywali dla siebie taki łatwy, szybki, ale i ekonomiczny posiłek, by uzupełnić energię do pracy na polu.
W trakcie Día de las Sopas Perotas zostanie rozdanych 7 tysięcy porcji zupy. Dodatkowo uczestnicy będą mogli również degustować oliwki odmiany manzanilla. W festiwalu weźmie udział 50 wystawców ze świata gastronomii, jak i lokalnego rzemiosła. Na gości będzie czekała także muzyka, tańce oraz warsztaty dla dzieci.
Informacja dla zainteresowanych:
- Nazwa: Día de las Sopas Perotas
- Data: 6.10.2018, godz. 12.00.
- Miejsce: Plaza Baja de la Despedía, Álora.
Fiesta de las Castañas y el Vino
W sobotę, 27 października, w Yunquera odbędzie się Fiesta de las Castañas y el Vino, czyli Festiwal kasztanów i wina. Jak co roku na jesieni po zakończeniu zbiorów kasztanów oraz po winobraniu w Yunquera trwa wielkie świętowanie.
W czasie festiwalu będzie można spróbować pieczonych kasztanów, lokalnego wina oraz „malcocinao” – typowego dania z Yunquera. Malcocinao to hiszpańska potrawka bazująca na ciecierzycy, boczku, kiełbasie chorizo oraz kaszance. Przez dwa dni festiwalu będzie można nabyć produkty gastronomiczne oraz rzemiosło z Yunquera i Sierra de las Nieves, a także poznać lokalne zwyczaje.
Informacja dla zainteresowanych:
- Nazwa: Fiesta de las Castañas y el Vino
- Data: 27-28.10.2018.
- Miejsce: calle Blas Infante, Yunquera.
Kolejne festiwale gastronomiczne w Maladze już wkrótce! Jesteście ciekawi, co będzie w listopadzie?
Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!