Festiwale gastronomiczne w Maladze – wrzesień 2018
Wakacje minęły szybko, a po sierpniowych festiwalach gastronomicznych, czas na powiew przedłużonego lata pod postacią wrześniowych festiwali gastronomicznych w Maladze. W tym miesiącu proponuję Wam dość różnorodne festiwale gastronomiczne w prowincji Malaga.
Fiesta del Ajoblanco
W sobotę, 1 września, w Almáchar odbędzie się jedno z najpopularniejszych wydarzeń lata w Andaluzji, Fiesta del Ajoblanco. Jak co roku od 1968 roku mieszkańcy i przybyli goście będą mogli smakować słynnego chłodnika. Ajoblanco to biały chłodnik robiony m. in. z czosnku, wody, vinagre, oliwy z oliwek i soli. W tym roku w trakcie tego festiwalu gastronomicznego przewidziano rozdanie 3 tysięcy litrów ajoblanco.
Degustacja ajoblanco rozpocznie się o godzinie 12. W trakcie obchodów przewidziane są również występy muzyczne i tańce, które będą trwały od 17. Podobnie jak w poprzednich latach zostanie wręczona nagroda dla ambasadora gminy. Od 23 na głównym planu i w przylegających uliczkach będzie prawdziwa andaluzyjska fiesta oraz tapas.
Informacja dla zainteresowanych:
- Nazwa: Fiesta del Ajoblanco
- Data: 1.09.2018.
- Miejsce: Almáchar.
Fiesta de la Cabra Malagueña
Od 14 do 16 września w Casabermeja będzie odbywał się Festiwal Kozy Malagueńskiej. Rozumiem Waszą konsternację w tym momencie, festiwal jest związany z kozami i produktami od nich pochodzącymi.
Koza malagueńska to autochtoniczna rasa hiszpańska. Wśród kóz ta rasa daje najwięcej mleka na świecie. W samej Hiszpanii jest ich ok. 300 tysięcy, z czego ok. 200 tysięcy w prowincji Malaga.
Obchody festiwalu rozpoczną się o godzinie 11 i towarzyszyć im będzie trasa gastronomiczna z ponad 80 różnymi tapas. Oprócz tego targowisko z produktami lokalnymi, serami, rzemiosłem oraz ceramiką. Dla dzieci przewidziane są zabawy i warsztaty. W programie zaplanowano o godzinie 13 degustację lokalnych miodów, a o 14 degustację serów z Malagi.
Informacja dla zainteresowanych:
- Nazwa: Fiesta de la Cabra Malagueña
- Data: 14-16.09.2018.
- Miejsce: Casabermeja.
Día de la Almendra
W niedzielę, 30 września, odbędzie się ostatni festiwal gastronomiczny w Maladze w tym miesiącu. Urocze pueblo blanco Almogía z prowincji Malaga słynie z migdałów.
Tradycję upraw migdałów przypisuje się pojawieniu się na tych terenach Fenicjan. Wielu nie trzeba tłumaczyć, że bakalie, czy też orzechy są jedną z najpopularniejszych przekąsek jakie spotkamy w Andaluzji. Czeka nas zatem niedziela z migdałami!
W trakcie Festiwalu Migdałów o godzinie 12.00 odbędzie się degustacja ajoblanco, natomiast o 13.00 degustacja porra blanca. Od godziny 16.00 będą rozdawane prażone migdały, element tradycyjny tej fiesty. W całym miasteczku bary będą podawały tapas z migdałami.
Informacja dla zainteresowanych:
- Nazwa: Día de la Almendra
- Data: 30.09.2018.
- Miejsce: Plaza de la Constitución, Almogía.
Jak podobają się Wam wrześniowe festiwale gastronomiczne w Maladze? Kolejne fiesty gastronomiczne w Maladze już wkrótce!
Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!