Gazpacho to najpopularniejszy chłodnik z Hiszpanii. Można wręcz powiedzieć, że jest to kultowy andaluzyjski chłodnik.
Z czasem rozwój gastronomii doprowadził do tego, że z gazpacho i innymi chłodnikami zaczęto eksperymentować, wprowadzając do nich nowe składniki. Jednym z takich ciekawych połączeń jest robienie gazpacho z owocami. Dość popularne już stało się gazpacho z truskawkami, do którego spróbowania zachęcam tym razem 🙂
Gazpacho truskawkowe
Składniki:
- 0,5 kg dojrzałych pomidorów
- 0,5 kg truskawek
- 1/2 papryki
- 1/2 ogórka
- 50 g środka chleba (najlepiej pszenny, czerstwy)
- 250 ml zimnej wody
- 50 ml oliwy z oliwek
- 30 ml vinagre z wina jerez
- 1 ząbek czosnku
- 5 g soli
- Do dekoracji: małe grzanki z chleba, kawałki truskawek i pomidorów, liście mięty.
Przygotowanie:
- Umyj warzywa i owoce. Obierz i pokrój w kawałki.
- Zmiksuj blenderem warzywa z truskawkami wraz z czosnkiem.
- Przecedź przez sito usuwając pestki i kawałki skórki.
- Środek chleba podziel na kawałki i dodaj do zmiksowanych składników. Kiedy chleb nasiąknie, dodaj oliwę z oliwek, sól i zmiksuj ponownie.
- Całość schłódź w lodówce przez kilka godzin.
- Gazpacho przełóż do misek. Posyp na górze pokrojonymi grzankami z chleba lub truskawkami i pomidorami z odrobiną mięty.
- Uwaga, w niektórych wersjach można znaleźć także czerwoną paprykę lub zieloną. Przy czerwonej papryce smak będzie delikatniejszy. Czosnek można zamienić na pół cebuli.
- W przepisie można wykorzystać truskawki mrożone i ominąć chłodzenie gazpacho, jeśli nie lubimy tak zimnych chłodników, choć wtedy smaki nie będą miały czasu na przeniknięcie się.
- Gazpacho truskawkowe to doskonały pomysł na ostatnie truskawki (lub te z poprzedniego dnia). Idealny pomysł na chłodnik dla dzieci!
Smacznego!
Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!
Przeczytaj również:
2 thoughts on “Gazpacho truskawkowe”
Comments are closed.