Gazpacho z awokado

Zielone gazpacho czyli gazpacho z awokado to jeden z najmłodszych chłodników jakie spotkamy w Hiszpanii. Sam przepis jest na tyle nowy, że jeszcze nie można spotkać sklepowej wersji tego chłodnika. Jeśli zobaczycie je jednak szybciej ode mnie, dajcie mi koniecznie znać! 😉

Awokado jest królem wśród egzotycznych owoców w prowincji Malaga. Jest to owoc, który spotkamy tu przez większość roku. Od października do maja można go znaleźć w wielu sklepach z owocami, a także na targowiskach.

Poznajcie gazpacho z awokado!

Gazpacho z awokado. Foto: Przewodnik Andaluzja.
Gazpacho z awokado. Foto: Przewodnik Andaluzja.

Gazpacho z awokado

Składaniki:

  • 3 awokado
  • 1 ogórek
  • kawałek zielonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 30 g środka chleba
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • woda (min. 1 szklanka, więcej w zależności od potrzeb)
  • sól i pieprz, vinagre (do smaku)
  • Do dekoracji: kawałki pomidorów, papryki lub awokado.

Przygotowanie:

  1. Umyj warzywa, obierz i pokrój w kawałki. 
  2. Umieść surowe warzywa razem z czosnkiem i szklanką wody i zmiksuj blenderem. Jeżeli zblendowane warzywa są zbyt gęste dodaj jeszcze wody.
  3. Do zmiksowanych warzyw dodaj środek z chleba i pozwól mu przejść płynem ze zmiksowanymi warzywami.
  4. Dodaj oliwę z oliwek, a do smaku trochę vinagre, sól i pieprz. Nie zapomnij spróbować przed dodaniem tych ostatnich składników!
  5. Zmiksuj wszystko po raz ostatni blenderem.
  6. Całość schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  7. Gazpacho z awokado przełóż do misek. Posyp na górze kawałkami pomidorów, papryki lub awokado.

  • Uwaga, cebulę można zastąpić młodą cebulką. Zamiast całego ogórka można dać połowę i pół cukini.
  • Do dekoracji oprócz kawałków papryki, pomidorów i awokado można użyć również koziego sera lub kolendry.

Smacznego!

Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!


Przeczytaj również:

Kampania Przewodników bez granic

Owoce egzotyczne w Maladze

Gazpacho i spółka – lato z hiszpańskimi chłodnikami