Zielone gazpacho czyli gazpacho z awokado to jeden z najmłodszych chłodników jakie spotkamy w Hiszpanii. Sam przepis jest na tyle nowy, że jeszcze nie można spotkać sklepowej wersji tego chłodnika. Jeśli zobaczycie je jednak szybciej ode mnie, dajcie mi koniecznie znać! 😉
Awokado jest królem wśród egzotycznych owoców w prowincji Malaga. Jest to owoc, który spotkamy tu przez większość roku. Od października do maja można go znaleźć w wielu sklepach z owocami, a także na targowiskach.
Poznajcie gazpacho z awokado!
Gazpacho z awokado
Składaniki:
- 3 awokado
- 1 ogórek
- kawałek zielonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 30 g środka chleba
- 50 ml oliwy z oliwek
- woda (min. 1 szklanka, więcej w zależności od potrzeb)
- sól i pieprz, vinagre (do smaku)
- Do dekoracji: kawałki pomidorów, papryki lub awokado.
Przygotowanie:
- Umyj warzywa, obierz i pokrój w kawałki.
- Umieść surowe warzywa razem z czosnkiem i szklanką wody i zmiksuj blenderem. Jeżeli zblendowane warzywa są zbyt gęste dodaj jeszcze wody.
- Do zmiksowanych warzyw dodaj środek z chleba i pozwól mu przejść płynem ze zmiksowanymi warzywami.
- Dodaj oliwę z oliwek, a do smaku trochę vinagre, sól i pieprz. Nie zapomnij spróbować przed dodaniem tych ostatnich składników!
- Zmiksuj wszystko po raz ostatni blenderem.
- Całość schłódź w lodówce przez kilka godzin.
- Gazpacho z awokado przełóż do misek. Posyp na górze kawałkami pomidorów, papryki lub awokado.
- Uwaga, cebulę można zastąpić młodą cebulką. Zamiast całego ogórka można dać połowę i pół cukini.
- Do dekoracji oprócz kawałków papryki, pomidorów i awokado można użyć również koziego sera lub kolendry.
Smacznego!
Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!
Przeczytaj również:
1 thought on “Gazpacho z awokado”
Comments are closed.