Gazpacho z burakiem
Hiszpania, a zwłaszcza region Andaluzji, to kraina chłodników. Gazpacho, salmorejo i ajoblanco można tutaj zjeść nie tylko w formie tradycyjnej, ale również w bardziej współczesnych odsłonach. Oczywiście, jak zwykle bywa z takimi nowościami, są ich zwolennicy i przeciwnicy. Cóź, nic już na to nie poradzimy!
W Polsce latem króluje chłodnik z botwinki, który nie jest znany w Hiszpanii. Coraz częściej można natomiast spotkać gazpacho z burakiem.
Dziś taki przepis zagości na stałe na moim blogu 🙂

Gazpacho z burakiem
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 100 g gotowanego buraka (tylko bulwa)
- 1/2 cebuli
- 1/2 ogórka
- 250 ml zimnej wody
- 30 ml oliwy z oliwek
- 15 ml vinagre z białego wina
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- Do dekoracji: małe grzanki z chleba, ser typu queso fresco.
Przygotowanie:
- Umyj warzywa i pokrój w kawałki.
- Umieść surowe warzywa razem z czosnkiem i zmiksuj blenderem.
- Przecedź przez sito usuwając pestki i kawałki skórki.
- Pokrój buraka na kawałki i dodaj do zmiksowanego i przecedzonego płynu z warzyw. Dodaj połowę wody, vinagre, sól i pieprz. Zmiksuj wszystko blenderem.
- Do zmiksowanych warzyw dodaj oliwy z oliwek i ponownie zmiksuj. Jeśli gazpacho z burakiem jest zbyt gęste, dodaj pozostałą wodę.
- Całość schłódź w lodówce przez kilka godzin.
- Gazpacho przełóż do misek. Posyp na górze grzankami z chleba lub queso freso.
- Uwaga, w niektórych wersjach można znaleźć także całego ogórka zamiast jego połowy. W innych przepisach spotkacie także całą cebulę.
- Jeżeli lubicie smak buraka, na 1 kg pomidorów można dać nawet 200 g buraka.
- Do dekoracji oprócz grzanek z chleba lub queso fresco można spotkać także żółtą paprykę. Według mnie, jej lekko słodki smak doskonale pasuje do gazpacho z burakiem.
Smacznego!
Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!
Przeczytaj również:
1 thought on “Gazpacho z burakiem”
Comments are closed.