Gazpacho z burakiem

Gazpacho z burakiem

Hiszpania, a zwłaszcza region Andaluzji, to kraina chłodników. Gazpacho, salmorejo i ajoblanco można tutaj zjeść nie tylko w formie tradycyjnej, ale również w bardziej współczesnych odsłonach. Oczywiście, jak zwykle bywa z takimi nowościami, są ich zwolennicy i przeciwnicy. Cóź, nic już na to nie poradzimy!

W Polsce latem króluje chłodnik z botwinki, który nie jest znany w Hiszpanii. Coraz częściej można natomiast spotkać gazpacho z burakiem.

Dziś taki przepis zagości na stałe na moim blogu 🙂

Gazpacho z burakiem. Foto: Przewodnik Andaluzja.
Gazpacho z burakiem. Foto: Przewodnik Andaluzja.

Gazpacho z burakiem

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów 
  • 100 g gotowanego buraka (tylko bulwa)
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 ogórka
  • 250 ml zimnej wody
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 15 ml vinagre z białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • Do dekoracji: małe grzanki z chleba, ser typu queso fresco.

Przygotowanie:

  1. Umyj warzywa i pokrój w kawałki. 
  2. Umieść surowe warzywa razem z czosnkiem i zmiksuj blenderem.
  3. Przecedź przez sito usuwając pestki i kawałki skórki.
  4. Pokrój buraka na kawałki i dodaj do zmiksowanego i przecedzonego płynu z warzyw. Dodaj połowę wody, vinagre, sól i pieprz. Zmiksuj wszystko blenderem.
  5. Do zmiksowanych warzyw dodaj oliwy z oliwek i ponownie zmiksuj. Jeśli gazpacho z burakiem jest zbyt gęste, dodaj pozostałą wodę.
  6. Całość schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  7. Gazpacho przełóż do misek. Posyp na górze grzankami z chleba lub queso freso.
  • Uwaga, w niektórych wersjach można znaleźć także całego ogórka zamiast jego połowy. W innych przepisach spotkacie także całą cebulę.
  • Jeżeli lubicie smak buraka, na 1 kg pomidorów można dać nawet 200 g buraka.
  • Do dekoracji oprócz grzanek z chleba lub queso fresco można spotkać także żółtą paprykę. Według mnie, jej lekko słodki smak doskonale pasuje do gazpacho z burakiem.

Smacznego!

Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!


Przeczytaj również:

Sałatka z buraków i kaki

Gazpacho i spółka – lato z hiszpańskimi chłodnikami