Gazpacho to najpopularniejszy chłodnik z Hiszpanii. Można wręcz powiedzieć, że jest to kultowy hiszpański chłodnik. Gazpacho można zarówno jeść, jak i do pić. W Hiszpanii nikt nie wyobraża sobie lata bez chłodzącego gazpacho.
Składnikami gazpacho są surowe warzywa, z których podstawę stanowią pomidory, ogórek, papryka oraz cebula lub czosnek. Proporcje składników na gazpacho mogą się różnić w zależności od pochodzenia przepisu, a nawet w zależności od tego, jak przygotowywane jest ono w danej rodzinie. Każda rodzina ma swój własny, nieomylny sposób przygotowywania gazpacho. W tej kwestii nie wchodzi się w dyskusję! 😉
Najbardziej znane jest gazpacho andaluzyjskie, choć chłodnik ten dostaniecie nie tylko w Andaluzji.
Gazpacho andaluzyjskie
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 zielona papryka (tzw. włoska / Ramiro)
- 1 ogórek
- 50 g środka chleba (najlepiej pszenny, czerstwy)
- 250 ml zimnej wody
- 50 ml oliwy z oliwek
- 30 ml vinagre z wina jerez
- 2 ząbki czosnku
- 5 g soli
- Do dekoracji: małe grzanki z chleba, kawałki warzyw z gazpacho.
Przygotowanie:
- Umyj warzywa i pokrój w kawałki.
- Umieść warzywa razem z czosnkiem, oliwą z oliwek, wodą, vinagre. Zmiksuj blenderem warzywa wraz z pozostałymi składnikami.
- Przecedź przez sito usuwając pestki i kawałki skórki.
- Środek chleba podziel na kawałki i dodaj do zmiksowanych składników. Kiedy nasiąknie, dodaj sól i zmiksuj ponownie.
- Całość schłódź w lodówce przez kilka godzin.
- Gazpacho przełóż do misek. Posyp na górze pokrojonymi warzywami i grzankami z chleba.
- Uwaga, w niektórych wersjach można znaleźć także czerwoną paprykę zamiast zielonej. Inne wersje przepisu zawierają zarówno zieloną, jak i czerwoną paprykę. W niektórych przepisach spotkacie także cebulę jako jeden ze składników.
- Jeżeli chcecie gazpacho do picia, możecie dodać więcej wody, wedle swojego gustu.
Smacznego!
Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!
Przeczytaj również:
2 thoughts on “Gazpacho”
Comments are closed.