Skip to content

PRZEWODNIK ANDALUZJA

MAGDALENA KOKOTKIEWICZ – Licencjonowany przewodnik po Maladze i Andaluzji

Menu
  • STRONA GŁÓWNA
  • O STRONIE
  • BLOG
  • malaga
  • OFERTA
  • KONTAKT
  • Aktualna sytuacja w Andaluzji / Nowa normalność po COVID-19
Menu
gazpacho

Gazpacho

Posted on 1 czerwca 201815 sierpnia 2020 by przewodnikandaluzja

Gazpacho to najpopularniejszy chłodnik z Hiszpanii. Można wręcz powiedzieć, że jest to kultowy hiszpański chłodnik. Gazpacho można zarówno jeść, jak i do pić. W Hiszpanii nikt nie wyobraża sobie lata bez chłodzącego gazpacho.

Składnikami gazpacho są surowe warzywa, z których podstawę stanowią pomidory, ogórek, papryka oraz cebula lub czosnek. Proporcje składników na gazpacho mogą się różnić w zależności od pochodzenia przepisu, a nawet w zależności od tego, jak przygotowywane jest ono w danej rodzinie. Każda rodzina ma swój własny, nieomylny sposób przygotowywania gazpacho. W tej kwestii nie wchodzi się w dyskusję! 😉

Najbardziej znane jest gazpacho andaluzyjskie, choć chłodnik ten dostaniecie nie tylko w Andaluzji.

gazpacho
Gazpacho andaluzyjskie – chłodnik warzywny. Foto: Przewodnik Andaluzja. 

Gazpacho andaluzyjskie

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów 
  • 1 zielona papryka (tzw. włoska / Ramiro) 
  • 1 ogórek
  • 50 g środka chleba (najlepiej pszenny, czerstwy)
  • 250 ml zimnej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 30 ml vinagre z wina jerez
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 g soli
  • Do dekoracji: małe grzanki z chleba, kawałki warzyw z gazpacho.

Przygotowanie:

  1. Umyj warzywa i pokrój w kawałki. 
  2. Umieść warzywa razem z czosnkiem, oliwą z oliwek, wodą, vinagre. Zmiksuj blenderem warzywa wraz z pozostałymi składnikami.
  3. Przecedź przez sito usuwając pestki i kawałki skórki.
  4. Środek chleba podziel na kawałki i dodaj do zmiksowanych składników. Kiedy nasiąknie, dodaj sól i zmiksuj ponownie. 
  5. Całość schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  6. Gazpacho przełóż do misek. Posyp na górze pokrojonymi warzywami i grzankami z chleba.
  • Uwaga, w niektórych wersjach można znaleźć także czerwoną paprykę zamiast zielonej. Inne wersje przepisu zawierają zarówno zieloną, jak i czerwoną paprykę. W niektórych przepisach spotkacie także cebulę jako jeden ze składników.
  • Jeżeli chcecie gazpacho do picia, możecie dodać więcej wody, wedle swojego gustu. 

Smacznego!

Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!


Przeczytaj również:

Festiwale gastronomiczne w Maladze – czerwiec 2018

Gazpacho i spółka – lato z hiszpańskimi chłodnikami 

Share this:

  • Share
  • Reddit
  • Telegram
  • Pocket
  • Skype
  • Tumblr
  • Pinterest
  • Twitter

2 thoughts on “Gazpacho”

  1. Pingback: Gazpacho z czereśniami - Przewodnik Malaga - PRZEWODNIK ANDALUZJA
  2. Pingback: Gazpacho z burakiem - Przewodnik Malaga - PRZEWODNIK ANDALUZJA

Comments are closed.

Społeczności

  • View przewodnikandaluzja’s profile on Facebook
  • View przewodnikandaluzja’s profile on Instagram

Najnowsze wpisy w sekcji BLOG

  • WIELKI TYDZIEŃ W MALADZE 2023 – procesje
  • WIELKI TYDZIEŃ W ANDALUZJI 2022 – procesje

KONTAKT

Skontaktuj się ze mną poprzez e-mail lub media społecznościowe.

¡Hasta pronto! (czyli Do zobaczenia niedługo!)

Szukaj

© 2025 PRZEWODNIK ANDALUZJA | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme