Przyjmuje się, że początki wszystkich chłodników pochodzą z czasów rzymskich. Wzmianki o pierwowzorze chłodnika można znaleźć już w I wieku w książce kulinarnej Apicjusza. Właśnie tam pojawia się wzmianka o daniu wykonanym z mieszanki chleba, oleju, octu, wody i czosnku. Danie to miało dać początek mazamorra.
Mazamorra to jeden z białych chłodników. Jak często zwykło się mówić w Cordobie, skąd pochodzi mazamorra, jest to prototyp salmorejo. Przy czym jest to wyjątkowe salmorejo, bo bez pomidorów, a z migdałów. Jaka jest zatem mazamorra? Ma biały kolor i delikatną, kremową konsystencję. W smaku czuć połączenie słodyczy migdała z posmakiem czosnku i oliwy z oliwek. Mazamorra posypywana jest na wierzchu kawałkami jajka na twardo i czarnymi oliwkami. W najlepszej wersji mazamorra zjecie w Cordobie.
Dziś czas na przepis na biały chłodnik – mazamorra. Receptura, którą znajdziecie poniżej pochodzi prosto z Cordoby w Andaluzji.
Mazamorra
Składniki:
- 200 g migdałów
- 150 g środka chleba (najlepiej pszenny, czerstwy)
- 150 ml oliwy z oliwek
- ok. 500 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- sól (do smaku)
- vinagre (do smaku, max 15 ml)
- Do dekoracji: jajko na twardo i czarne oliwki.
Przygotowanie:
- Zalej chleb częścią wody, żeby zmięknął. W tym czasie zblanszuj migdały.
- Zblenduj migdały, chleb z wodą, czosnek. W czasie miksowania powoli dodawaj oliwę z oliwek, aby uzyskać na jednolitą konsystencję.
- Dodaj wody, jeśli widzisz, że konsystencja jest zbyt gęsta. Dopraw solą i vinagre. Zblenduj ponownie.
- Porusz łyżką w masie, powinna delikatnie spływać, łączyć się. Jeśli tak się nie dzieje, dodaj jeszcze wody i ponownie zblenduj.
- Całość schłódź w lodówce najlepiej przez kilka godzin.
- Chłodnik podawaj w miseczkach wraz z jajkiem na twardo i czarnymi oliwkami.
- Uwaga, rodzaj użytego chleba będzie miał wpływ na ilość wody koniecznej do przygotowania tego chłodnika. Pamiętaj o dodawaniu wody stopniowo.
- We współczesnych wersjach mazamorra w przepisie możesz znaleźć śmietanę. Osobiście wolę zostać przy tradycyjnej wersji tego przepisu.
- Mazamorra jest bardzo sycąca. Polecam podawać ją w małych miseczkach 😉
Smacznego!
Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!
Przeczytaj również:
1 thought on “Mazamorra”
Comments are closed.