Mazamorra

Przyjmuje się, że początki wszystkich chłodników pochodzą z czasów rzymskich. Wzmianki o pierwowzorze chłodnika można znaleźć już w I wieku w książce kulinarnej Apicjusza. Właśnie tam pojawia się wzmianka o daniu wykonanym z mieszanki chleba, oleju, octu, wody i czosnku. Danie to miało dać początek mazamorra.

Mazamorra to jeden z białych chłodników. Jak często zwykło się mówić w Cordobie, skąd pochodzi mazamorra, jest to prototyp salmorejo. Przy czym jest to wyjątkowe salmorejo, bo bez pomidorów, a z migdałów. Jaka jest zatem mazamorra? Ma biały kolor i delikatną, kremową konsystencję. W smaku czuć połączenie słodyczy migdała z posmakiem czosnku i oliwy z oliwek. Mazamorra posypywana jest na wierzchu kawałkami jajka na twardo i czarnymi oliwkami. W najlepszej wersji mazamorra zjecie w Cordobie.

Dziś czas na przepis na biały chłodnik – mazamorra. Receptura, którą znajdziecie poniżej pochodzi prosto z Cordoby w Andaluzji.

Mazamorra. Foto: Przewodnik Andaluzja.
Mazamorra. Foto: Przewodnik Andaluzja.

Mazamorra

Składniki:

  • 200 g migdałów
  • 150 g środka chleba (najlepiej pszenny, czerstwy)
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • ok. 500 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól (do smaku)
  • vinagre (do smaku, max 15 ml)
  • Do dekoracji: jajko na twardo i czarne oliwki.

Przygotowanie:

  1. Zalej chleb częścią wody, żeby zmięknął. W tym czasie zblanszuj migdały.
  2. Zblenduj migdały, chleb z wodą, czosnek. W czasie miksowania powoli dodawaj oliwę z oliwek, aby uzyskać na jednolitą konsystencję.
  3. Dodaj wody, jeśli widzisz, że konsystencja jest zbyt gęsta. Dopraw solą i vinagre. Zblenduj ponownie.
  4. Porusz łyżką w masie, powinna delikatnie spływać, łączyć się. Jeśli tak się nie dzieje, dodaj jeszcze wody i ponownie zblenduj.
  5. Całość schłódź w lodówce najlepiej przez kilka godzin.
  6. Chłodnik podawaj w miseczkach wraz z jajkiem na twardo i czarnymi oliwkami.
  • Uwaga, rodzaj użytego chleba będzie miał wpływ na ilość wody koniecznej do przygotowania tego chłodnika. Pamiętaj o dodawaniu wody stopniowo.
  • We współczesnych wersjach mazamorra w przepisie możesz znaleźć śmietanę. Osobiście wolę zostać przy tradycyjnej wersji tego przepisu.
  • Mazamorra jest bardzo sycąca. Polecam podawać ją w małych miseczkach 😉

Smacznego!

Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!

Przeczytaj również:

Gazpacho i spółka – lato z hiszpańskimi chłodnikami