Porra antequerana to bliski salmorejo i gazpacho chłodnik z Malagi. Antequera, miasto w prowincji Malaga, to miejsce, z którego pochodzi ten chłodnik o dość mało popularnej w Polsce nazwie.
Składnikami porry są głównie pomidory, papryka, chleb, oliwa z oliwek i czosnek. Porra antequerana posypywana jest z góry kawałkami dojrzewającej szynki, tuńczykiem i jajkiem na twardo. Konsystencja tego chłodnika jest kremowa. Jak łatwo można zauważyć, składniki tego chłodnika są bliższe gazpacho, natomiast sama konsystencja jest bliższa salmorejo.
Porrę zamówicie nie tylko w Antequerze, ale również w innych częściach prowincji Malaga.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 zielone papryki (pimiento italiano lub papryka ramiro)
- 400 g środka chleba (najlepiej pszenny, czerstwy)
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól (do smaku)
- vinagre (ok. 2 łyżki)
- Do dekoracji: 2 jajka ugotowane na twardo, kawałki hiszpańskiej szynki dojrzewającej, tuńczyk.
Przygotowanie:
- Umyj pomidory i pokrój w kawałki. Zmiksuj pomidory z czosnkiem w blenderze. Przecedź przez sito usuwając pestki i kawałki skórki.
- Środek chleba podziel na kawałki i dodaj do zmiksowanych pomidorów. Chleb powinien się moczyć około 10 minut.
- Dodaj paprykę, oliwę z oliwek oraz sól. Dopraw vinagre. Wszystko zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Całość schłódź w lodówce przez kilka godzin.
- Chłodnik przełóż do misek. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w kawałki. Porra antequerana powinna być posypana na górze jajkiem, szynką dojrzewającą oraz tuńczykiem.
- Uwaga, choć połączenie jajka z szynką dojrzewającą i tuńczykiem może się wydawać nieco dziwne, ich smak doskonale komponuje się z tym pomidorowo-paprykowym chłodnikiem.
Smacznego!
Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!
Przeczytaj również: