sałatka z buraków i kaki
Świąteczny czas i zima kojarzą nam się często z burakami. W Hiszpanii natomiast w okresie zimowym na lokalnych targowiskach można spotkać dużo egzotycznych owoców, w tym kaki. Persymon, bo tak nazywany jest również kaki, coraz częściej pojawia się również w Polsce. Owoc ten jedzony jest często bez dodatków. Natomiast na hiszpańskich stołach kaki można spotkać w różnej postaci. Pewnie zaczniecie się zastanawiać z czym się go łączy?
Do kaki doskonale pasują sery kozie pochodzące z prowincji Malaga. Jednym z najpopularniejszych połączeń jest ser kozi (queso fresco) z persymonem, a do tego orzechy pekan. Poniżej znajdziecie przepis na zimową sałatkę z buraków i owoców kaki. Mam nadzieję, że i Wy zdecydujecie się na taką kulinarną podróż w stronę Malagi.
Sałatka z buraków i kaki (persymona)
Składniki:
- 2 duże ugotowane buraki
- 2-3 owoce kaki (persymony)
- ser kozi (typu queso fresco)
- garść orzechów pekan
- ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, sól, pieprz
- starta skórka z pomarańczy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ugotowane buraki obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
- Kaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę,
- Pokroić ser w plastry, a następnie w kostkę.
- Do misy przełożyć pokrojone buraki, kaki, a także ser.
- Posypać orzechami pekan.
- Polać odrobiną octu balsamicznego, oliwą z oliwek. Dodać nieco soli i pieprzu.
- Dodatkowo na wierzch można zetrzeć nieco skórki z pomarańczy.
Smacznego!
Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!
Przeczytaj również:
1 thought on “Sałatka z buraków i kaki”
Comments are closed.