Sałatka z buraków i kaki

sałatka z buraków i kaki

Świąteczny czas i zima kojarzą nam się często z burakami. W Hiszpanii natomiast w okresie zimowym na lokalnych targowiskach można spotkać dużo egzotycznych owoców, w tym kaki. Persymon, bo tak nazywany jest również kaki, coraz częściej pojawia się również w Polsce. Owoc ten jedzony jest często bez dodatków. Natomiast na hiszpańskich stołach kaki można spotkać w różnej postaci. Pewnie zaczniecie się zastanawiać z czym się go łączy?

Do kaki doskonale pasują sery kozie pochodzące z prowincji Malaga. Jednym z najpopularniejszych połączeń jest ser kozi (queso fresco) z persymonem, a do tego orzechy pekan. Poniżej znajdziecie przepis na zimową sałatkę z buraków i owoców kaki. Mam nadzieję, że i Wy zdecydujecie się na taką kulinarną podróż w stronę Malagi.

 

przewodnik malaga przewodnik andaluzja
Sałatka z buraków i kaki z kozim serem. Foto: Przewodnik Andaluzja.

 

Sałatka z buraków i kaki (persymona)

Składniki:

  • 2 duże ugotowane buraki
  • 2-3 owoce kaki (persymony)
  • ser kozi (typu queso fresco)
  • garść orzechów pekan
  • ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, sól, pieprz
  • starta skórka z pomarańczy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ugotowane buraki obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  2. Kaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę,
  3. Pokroić ser w plastry, a następnie w kostkę.
  4. Do misy przełożyć pokrojone buraki, kaki, a także ser.
  5. Posypać orzechami pekan.
  6. Polać odrobiną octu balsamicznego, oliwą z oliwek. Dodać nieco soli i pieprzu.
  7. Dodatkowo na wierzch można zetrzeć nieco skórki z pomarańczy.

Smacznego!

 

 

Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!

 


Przeczytaj również:

Owoce egzotyczne w Maladze 

Świąteczny kompot z kasztanów