Słodycze z Malagi: Torta de Algarrobo
Niepowtarzalny smak ciastek nazywanych Torta de Algarrobo cieszy podniebienia mieszkańców Malagi od pokoleń. Ciastka te są popularnym elementem śniadań, jak i podwieczorków w wielu domach. Słodkie ciastka o posmaku oliwy z oliwek mają niepowtarzalny smak.
Charakterystyka
Przepis na Torta de Algarrobo pochodzi jeszcze z czasów muzułmańskich, choć na przestrzeni stuleci ewoluował, jak i był wielokrotnie zmieniany. Oprócz wspomnianej oliwy z oliwek w składzie ciastek jest również mąka pszenna, sól, cukier, anyż i nasiona sezamu. Ciastka pochodzą z Algarrobo leżącego w Axarquía w prowincji Málaga. Jest to gmina o bardzo bogatej kulturze gastronomicznej. Wśród receptur cukierniczych z tego obszaru pochodzą tortas de aceite (ciastka olejne), znane również jako torta de Algarrobo. Ciastka te są wielkości dłoni ludzkiej (mniejsze niż ciasto, większe niż ciasteczko…). Ciastka Algarrobo mają brązowy kolor, karmelowy smak i zwartą strukturę. Czasami na górze ciastko ozdobione jest migdałem.
Torta de Algarrobo jest produktem naturalnym, pochodzenia roślinnego, a nawet produktem wegańskim. Ciasta nie zawierają dodatków chemicznych. Naturalnie utrzymują swoją świeżość długo. Jednym z sekretów torta de Algarrobo jest oliwa z oliwek z Malagi. Złotawy kolor ciastek, jak i słodki, karmelowy smak zawdzięcza się użyciu oliwy z oliwek hojiblanca, która ma złotawy kolor i delikatny wyraz.
Rodzaje
Każda z miejscowości w prowincji Malaga ma swój własny przepis, co daje wiele różnych smaków dla tego samego produktu. Można by nawet powiedzieć, że ilu sąsiadów, tyle przepisów na torta de Algarrobo. Jeśli chodzi o te słodycze z Malagi, nie można pominąć dwóch nazw własnych: tortas de (aceite de) Algarrobo i tortas de aceite Ramos.
W samym Algarrobo wyróżniane są dwa rodzaje ciastek mówiąć, że są tortas Ramos i tortas de aceite. Tortas Ramos maja smak bliższy podniebieniu mieszkańców Malagi, stąd często towarzyszą im jako dodatek do kawy z mlekiem. Tortas Ramos niegdyś były produkowane w Algarrobo, ale dziś produkowane są już niedaleko Malagi. Jedną z wersji jest Torta de Aceite z Velez-Málaga, który charakteryzuje znaczna wielkość, a u góry pokryty jest warstwą migdałów. W tym wypadku jest on jedzony w kawałkach.
Popularyzacja
Tortas de aceite są produkowane i spożywane w obrębie całego Półwyspu Iberyjskiego. Większość produkcji koncentruje się właśnie w prowincji Malaga i gminie Algarrobo. W Maladze częściej spotkamy się z nazwą torta de Algarrobo niż torta de aceite. W ostatnich latach produkt ten staje się również popularny poza granicami Hiszpanii. Co ciekawe, poza granicami kraju tortas de aceite zaczęto podawać z serami, pasztetami oraz produktami wędzonymi. Będąc w Maladze koniecznie musicie spróbować tych ciastek! Polecam 🙂
Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!
Przeczytaj również:
Mini ściągawka: kuchnia hiszpańska
Pytania, sugestie? Skontaktuj się drogą elektroniczną lub poprzez media społecznościowe. Kontakt tutaj.