Gazpacho truskawkowe

Gazpacho to najpopularniejszy chłodnik z Hiszpanii. Można wręcz powiedzieć, że jest to kultowy andaluzyjski chłodnik.

Z czasem rozwój gastronomii doprowadził do tego, że z gazpacho i innymi chłodnikami zaczęto eksperymentować, wprowadzając do nich nowe składniki. Jednym z takich ciekawych połączeń jest robienie gazpacho z owocami. Dość popularne już stało się gazpacho z truskawkami, do którego spróbowania zachęcam tym razem 🙂

Gazpacho truskawkowe. Foto: Przewodnik Andaluzja

Gazpacho truskawkowe

Składniki:

  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów 
  • 0,5 kg truskawek
  • 1/2 papryki
  • 1/2 ogórka
  • 50 g środka chleba (najlepiej pszenny, czerstwy)
  • 250 ml zimnej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 30 ml vinagre z wina jerez
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g soli
  • Do dekoracji: małe grzanki z chleba, kawałki truskawek i pomidorów, liście mięty.

Przygotowanie:

  1. Umyj warzywa i owoce. Obierz i pokrój w kawałki. 
  2. Zmiksuj blenderem warzywa z truskawkami wraz z czosnkiem.
  3. Przecedź przez sito usuwając pestki i kawałki skórki.
  4. Środek chleba podziel na kawałki i dodaj do zmiksowanych składników. Kiedy chleb nasiąknie, dodaj oliwę z oliwek, sól i zmiksuj ponownie. 
  5. Całość schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  6. Gazpacho przełóż do misek. Posyp na górze pokrojonymi grzankami z chleba lub truskawkami i pomidorami z odrobiną mięty.
  • Uwaga, w niektórych wersjach można znaleźć także czerwoną paprykę lub zieloną. Przy czerwonej papryce smak będzie delikatniejszy. Czosnek można zamienić na pół cebuli.
  • W przepisie można wykorzystać truskawki mrożone i ominąć chłodzenie gazpacho, jeśli nie lubimy tak zimnych chłodników, choć wtedy smaki nie będą miały czasu na przeniknięcie się.
  • Gazpacho truskawkowe to doskonały pomysł na ostatnie truskawki (lub te z poprzedniego dnia). Idealny pomysł na chłodnik dla dzieci!

Smacznego!

Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!


Przeczytaj również:

Gazpacho i spółka – lato z hiszpańskimi chłodnikami