Festiwale gastronomiczne w Maladze – wrzesień 2019
Wakacje minęły szybko, a po sierpniowych festiwalach gastronomicznych, czas na powiew przedłużonego lata pod postacią wrześniowych festiwali gastronomicznych w Maladze. W tym miesiącu proponuję Wam dość różnorodne festiwale gastronomiczne w prowincji Malaga.
Fiesta del Ajoblanco
W sobotę, 7 września, w Almáchar odbędzie się jedno z najpopularniejszych wydarzeń lata w Andaluzji, Fiesta del Ajoblanco. Jak co roku od 1968 roku mieszkańcy i przybyli goście będą mogli smakować słynnego chłodnika. Ajoblanco to biały chłodnik robiony m. in. z czosnku, wody, vinagre, oliwy z oliwek i soli. W tym roku w trakcie tego festiwalu gastronomicznego przewidziano rozdanie 3 tysięcy litrów ajoblanco.
Degustacja ajoblanco rozpocznie się o godzinie 11.00. W trakcie obchodów przewidziane są również występy muzyczne i tańce, które będą trwały od 17. Podobnie jak w poprzednich latach zostanie wręczona nagroda dla ambasadora gminy.

Informacja dla zainteresowanych:
- Nazwa: Fiesta del Ajoblanco
- Data: 7.09.2019.
- Miejsce: Almáchar.
Fiesta de la Cabra Malagueña
Od 20 do 22 września w Casabermeja będzie odbywał się Festiwal Kozy Malagueńskiej. Rozumiem Waszą konsternację w tym momencie, festiwal jest związany z kozami i produktami od nich pochodzącymi.
Koza malagueńska to autochtoniczna rasa hiszpańska. Wśród kóz ta rasa daje najwięcej mleka na świecie. W samej Hiszpanii jest ich ok. 300 tysięcy, z czego ok. 200 tysięcy w prowincji Malaga.
Obchody festiwalu rozpoczną się przed południem i towarzyszyć im będzie trasa gastronomiczna oparta na tapas. Oprócz tego targowisko z produktami lokalnymi, serami, rzemiosłem oraz ceramiką. Dla dzieci przewidziane są zabawy i warsztaty. W programie zaplanowano również degustacje lokalnych produktów z prowincji Malaga.

Informacja dla zainteresowanych:
- Nazwa: Fiesta de la Cabra Malagueña
- Data: 20-22.09.2019.
- Miejsce: Casabermeja.
Día de la Almendra
W niedzielę, 29 września, odbędzie się ostatni festiwal gastronomiczny w Maladze w tym miesiącu. Urocze pueblo blanco Almogía z prowincji Malaga słynie z migdałów.
Tradycję upraw migdałów przypisuje się pojawieniu się na tych terenach Fenicjan. Wielu nie trzeba tłumaczyć, że bakalie, czy też orzechy są jedną z najpopularniejszych przekąsek jakie spotkamy w Andaluzji. Czeka nas zatem niedziela z migdałami!
W trakcie Festiwalu Migdałów odbędą się liczne degustacje dań z migdałami, jak i samych prażonych migdałów, które są tradycyjnym elementem tej fiesty. W całym miasteczku bary będą podawały tapas z migdałami.

Informacja dla zainteresowanych:
- Nazwa: Día de la Almendra
- Data: 29.09.2019.
- Miejsce: Plaza de la Constitución, Almogía.
Jak podobają się Wam wrześniowe festiwale gastronomiczne w Maladze? Kolejne fiesty gastronomiczne w Maladze już wkrótce!
Więcej wydarzeń gastronomicznych oraz kulturalnych znajdziecie także na moim profilu Facebook oraz Instagram, zapraszam do polubienia i obserwowania 🙂
Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!
Przeczytaj również:
Salmorejo – najlepszy andaluzyjski chłodnik