Mini ściągawka: Kuchnia hiszpańska

KUCHNIA HISZPAŃSKA

Krótki wpis – mini ściągawka, dla tych, którzy po raz pierwszy spotkają się z kuchnią hiszpańską.

Tapas czyli przekąski (wybrane przykłady)

patatas bravas – ziemniaki pokrojone w kawałki, smażone w głębokim tłuszczu i polane ostrym sosem

jamón serrano / jamón ibérico – wieprzowe szynki dojrzewające

aceitunas – oliwki

queso manchego – dojrzewający twardy ser owczy z La Manczy

albóndigas – pulpeciki (klopsiki)

callos – flaczki

Platos czyli dania

paella – potrawa z ryżu barwionego szafranem, z warzywami i owocami morza (paella de marisco) lub kurczakiem (paella de pollo)

fabada – rodzaj potrawki z białej fasoli z wieprzowym mięsem i kiełbasą chorizo

garbanzos con rabo de toro – ciecierzyca z ogonem byka

chuleta de cerdo – kotlety wieprzowe

tortilla española (tortilla de patatas) – rodzaj omletu z jajek i ziemniaków

gambas a la plancha – krewetki smażone na grillu

calamares a la romana – krążki kalmarów smażone w cieście

pulpo a la gallega – gotowana ośmiornica podawana na plastrach gotowanych ziemniaków

merluza – morszczuk

caldo – rodzaj rosołu / bulionu

caldo verde (gallego) – zupa z ziemniakami, fasolą, kapustą i jarmużem

gazpacho – chłodnik pomidorowo-warzywny

salmorejo – chłodnik pomidorowy

ensalada mixta – sałatka ze świeżych warzyw

ensalada rusa – sałatka z gotowanych warzyw z sosem na bazie majonezu

Postres czyli desery

arroz con leche – ryż z mlekiem i wanilią lub skórką z pomarańczy

flan – rodzaj kremu budyniowego polewanego karmelem

crema catalana – rodzaj kremu z karmelizowanym cukrem przygotowywany w piekarniku, podawany na zimno

churros – paluszki lub łezki z ciasta smażone w głębokim oleju, podawane do gorącej czekolady (chocolate con churros)

Bebidas czyli napoje

café sólo – kawa czarna mała

café con leche – kawa z mlekiem

café cortado – kawa z kroplą mleka

caña – piwo lane; cerveza – piwo

sangría – czerwone wino z sokiem, owocami i lodem, wzmacniane mocnym alkoholem

vino tinto – wino czerwone; vino rosado – wino różowe; vino blanco – wino białe

zumo de naranja natural – świeży sok z pomarańczy

– herbata

agua – woda; agua con gas – woda gazowana; agua sin gas – woda niegazowana

Jeśli kuchnia hiszpańska jest już Wam znana, zapraszam do zapoznania się z wpisami na temat festiwali gastronomicznych w prowincji Malaga. Najbliższe festiwale w tym miesiącu, znajdziecie tutaj.

Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!