Mango w Maladze

Mango w Maladze

O ile obecność pomidorów czy pomarańczy w diecie śródziemnomorskiej, jak i w kuchni hiszpańskiej jest tak oczywista, że nie trzeba jej tłumaczyć, jednak niemałe zdziwienie budzi obecność na stołach mango w Maladze. Kuchnia fusion, a może kuchnia międzynarodowa? Nic z tych rzeczy!

Uprawy mango w Maladze

Mango, owoc pochodzący z Indii i Azji Południowo-Wschodniej pojawił się na Półwyspie Iberyjskim w połowie XX wieku. Dziś uprawa tego owocu jest jedną z głównych upraw w obrębie Axarquía (prowincja Malaga) i wybrzeża Granady. Co ciekawe, Hiszpania jest najdalej wysuniętym na północ terenem od równika, gdzie rośnie mango.

Mango uprawiane w Maladze pojawiają się dość wcześnie i ich zbiory trwają aż do listopada. W sumie najpopularniejsze jest 8 odmian, które charakteryzują różne kolory oraz wielkości (przekraczające nawet pół kilograma!). Owoce mogą różnić się także teksturą, smakiem miąższu oraz zawartością cukru. Mango jest źródłem witamin i minerałów. W mango znajdziemy prowitaminę A, witaminę E i kwas foliowy, witaminą B2, niacynę, potas, magnez, żelazo, fosfor i wapń.

Mango w kuchni Malagi

Choć mango jest w Hiszpanii łatwo dostępne, a cena nie jest wygórowana w kuchni hiszpańskiej spotkamy je głównie na południu kraju, w Andaluzji.

Mango można jeść zarówno zielone, jako warzywo np. w sałatce. Może być wykorzystywane do robienia sosów lub chutney. W ostatnich latach w Maladze coraz częściej można spotkać mięsa lub ryby i owoce morza łączone z mango. Dojrzały owoc mango sam w sobie jest idealnym deserem, ale również bardzo uniwersalnym składnikiem do przygotowywania deserów i przetworów. Jednym z moich ulubionych dżemów produkowanych w Maladze jest właśnie dżem z mango. Każdy kto spróbował, wie o czym piszę.

Będąc w Maladze koniecznie spróbujcie lokalnych mango. Może zabierzecie na pamiątkę słoiczek dżemu z mango? Więcej na temat egzotycznych owoców w prowincji Malaga znajdziecie tutaj.

 

Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!

 


Przeczytaj również:

Egzotyczne owoce w Maladze

Mini ściągawka: kuchnia hiszpańska 

 

 

Pytania, sugestie? Skontaktuj się drogą elektroniczną lub poprzez media społecznościowe. Kontakt tutaj