Skip to content

PRZEWODNIK ANDALUZJA

MAGDALENA KOKOTKIEWICZ – Licencjonowany przewodnik po Maladze i Andaluzji

Menu
  • STRONA GŁÓWNA
  • O STRONIE
  • BLOG
  • malaga
  • OFERTA
  • KONTAKT
  • Aktualna sytuacja w Andaluzji / Nowa normalność po COVID-19
Menu
Mango z Malagi. Foto: Przewodnik Andaluzja.

Mango w Maladze

Posted on 15 września 201810 września 2020 by przewodnikandaluzja

Mango w Maladze

O ile obecność pomidorów czy pomarańczy w diecie śródziemnomorskiej, jak i w kuchni hiszpańskiej jest tak oczywista, że nie trzeba jej tłumaczyć, jednak niemałe zdziwienie budzi obecność na stołach mango w Maladze. Kuchnia fusion, a może kuchnia międzynarodowa? Nic z tych rzeczy!

Mango z Malagi. Foto: Przewodnik Andaluzja.
Mango z Malagi. Foto: Przewodnik Andaluzja.

Uprawy mango w Maladze

Mango, owoc pochodzący z Indii i Azji Południowo-Wschodniej pojawił się na Półwyspie Iberyjskim w połowie XX wieku. Dziś uprawa tego owocu jest jedną z głównych upraw w obrębie Axarquía (prowincja Malaga) i wybrzeża Granady. Co ciekawe, Hiszpania jest najdalej wysuniętym na północ terenem od równika, gdzie rośnie mango.

Mango uprawiane w Maladze pojawiają się dość wcześnie i ich zbiory trwają aż do listopada. W sumie najpopularniejsze jest 8 odmian, które charakteryzują różne kolory oraz wielkości (przekraczające nawet pół kilograma!). Owoce mogą różnić się także teksturą, smakiem miąższu oraz zawartością cukru. Mango jest źródłem witamin i minerałów. W mango znajdziemy prowitaminę A, witaminę E i kwas foliowy, witaminą B2, niacynę, potas, magnez, żelazo, fosfor i wapń.

Mango na targowisku. Foto: Przewodnik Andaluzja.
Mango na targowisku. Foto: Przewodnik Andaluzja.

Mango w kuchni Malagi

Choć mango jest w Hiszpanii łatwo dostępne, a cena nie jest wygórowana w kuchni hiszpańskiej spotkamy je głównie na południu kraju, w Andaluzji.

Mango można jeść zarówno zielone, jako warzywo np. w sałatce. Może być wykorzystywane do robienia sosów lub chutney. W ostatnich latach w Maladze coraz częściej można spotkać mięsa lub ryby i owoce morza łączone z mango. Dojrzały owoc mango sam w sobie jest idealnym deserem, ale również bardzo uniwersalnym składnikiem do przygotowywania deserów i przetworów. Jednym z moich ulubionych dżemów produkowanych w Maladze jest właśnie dżem z mango. Każdy kto spróbował, wie o czym piszę.

Będąc w Maladze koniecznie spróbujcie lokalnych mango. Może zabierzecie na pamiątkę słoiczek dżemu z mango? Więcej na temat egzotycznych owoców w prowincji Malaga znajdziecie tutaj.

Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!


Przeczytaj również:

Egzotyczne owoce w Maladze

Mini ściągawka: kuchnia hiszpańska 

Pytania, sugestie? Skontaktuj się drogą elektroniczną lub poprzez media społecznościowe. Kontakt tutaj

Share this:

  • Share
  • Reddit
  • Telegram
  • Pocket
  • Skype
  • Tumblr
  • Pinterest
  • Twitter

Społeczności

  • View przewodnikandaluzja’s profile on Facebook
  • View przewodnikandaluzja’s profile on Instagram

Najnowsze wpisy w sekcji BLOG

  • WIELKI TYDZIEŃ W MALADZE 2023 – procesje
  • WIELKI TYDZIEŃ W ANDALUZJI 2022 – procesje

KONTAKT

Skontaktuj się ze mną poprzez e-mail lub media społecznościowe.

¡Hasta pronto! (czyli Do zobaczenia niedługo!)

Szukaj

© 2025 PRZEWODNIK ANDALUZJA | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme