Ajoblanco

Ajoblanco znaczy tyle co biały czosnek, to dosłowne tłumaczenie nazwy tego pochodzącego z Malagi chłodnika. 

Ajoblanco jest wyjątkowym chłodnikiem, ponieważ jako jedyny z tradycyjnych, popularnych chłodników nie ma koloru ani czerwonego, ani pomarańczowego. Ajoblanco jest białym chłodnikiem. Składnikami ajoblanco są migdały, woda i chleba. Nie znajdziemy w tym chłodniku pomidorów, ogórka ani papryki. Na górze ajoblanco znajdziemy winogrona, w Maladze będą to winogrona moscatel.

W prowincji Malaga ajoblanco doczekało się nawet własnego święta. Co roku w pierwszy weekend września w Almáchar odbywa się Fiesta del Ajoblanco – najstarszy festiwal gastronomiczny w Maladze. Oczywiście, najlepsze ajoblanco można zjeść w prowincji Malaga. 

Ajoblanco - biały chłodnik. Foto: Przewodnik Andaluzja.
Ajoblanco – biały chłodnik. Foto: Przewodnik Andaluzja.

Składniki:

  • 200 g migdałów
  • 150 g środka chleba (najlepiej pszenny, czerstwy)
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 800 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól (do smaku)
  • vinagre (do smaku, max 20 ml)
  • Do dekoracji: białe winogrona, najlepiej odmiany moscatel

Przygotowanie:

  1. Zalej chleb częścią wody, żeby zmięknął. W tym czasie zblanszuj migdały.
  2. Zblenduj migdały, chleb i czosnek. W czasie miksowania powoli dodawaj oliwę z oliwek, aby uzyskać na jednolitą konsystencję.
  3. Dodaj pozostałość wody. Dopraw solą i vinagre. Zblenduj ponownie.
  4. Całość schłódź w lodówce najlepiej przez kilka godzin.
  5. Chłodnik podawaj w miseczkach lub szklankach wraz z białymi winogronami.
  • Uwaga, proporcje wody mogą się różnić między przepisami. Tak to już bywa z przepisami na chłodniki i nie tylko 😉 Również ilość czosnku, gdzie może być różna, w przepisie może być liczony nawet 1 ząbek na osobę. Czasami w składnikach na ajoblanco można znaleźć również mleko, które ma podkreślić smak migdałów.
  • Jeśli ajoblanco jest do jedzenia, winogrona podaje się od razu w miseczce. Jeśli jest do picia, możecie je podać obok miseczki. U mnie często można je znaleźć przy ajoblanco jako mini-szaszłyk.

Smacznego!

Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!


Przeczytaj również:

Festiwale gastronomiczne w Maladze – wrzesień 2018

Gazpacho i spółka – lato z hiszpańskimi chłodnikami