Świąteczny kompot z Malagi
Przepis: Świąteczny kompot z Malagi
Boże Narodzenie w Maladze
Świąteczne dania w Hiszpanii znacznie różnią się od tych, które znamy z Polski. Jest jednak jedna rzecz, która pojawia się zarówno na polskim, jak i hiszpańskim stole – kompot. Lubicie świąteczny kompot z suszu? Osobiście nie jestem jego fanką. W Maladze w okresie świątecznym na stołach również pojawia się kompot. Pewnie zaczniecie się zastanawiać z czym…
W okresie Bożego Narodzenia w Maladze często można posmakować kompotu z kasztanami. Dokładnie świąteczny kompot z Malagi zawiera kasztany i jabłka. Wszyscy, którzy odwiedzili Malagę wiedzą, że w prowincji Malaga rośnie dużo kasztanowców. Drzewa te zawdzięczamy jeszcze czasom rzymskim, choć ich uprawa została spopularyzowana w latach 50. Dziś kasztany są ważnym składnikiem jesiennych i zimowych dań, jak i tych świątecznych.
W tym roku u nas również pojawił się na stole świąteczny kompot z Malagi. Mam nadzieję, że i Wy zdecydujecie się na taką kulinarną podróż.
Świąteczny kompot z Malagi
Składniki:
- 2 jabłka typu Golden
- 200-300 g kasztanów (kasztan jadalny)
- 4-5 łyżek cukru
- litr wody
- laska cynamonu
Przygotowanie:
- Jeżeli kasztany są w skorupce należy je naciąć i gotować we wrzącej wodzie 2 minuty, tak aby móc zdjąć z nich skorupkę. Kasztany należy całkowicie obrać (łącznie ze skórką). Można wykorzystać kasztany kupione już obrane.
- Kasztany kroimy i gotujemy w wodzie.
- Jabłka należy obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelnię dajemy cukier oraz pokrojone jabłka. Delikatnie zasmażamy, dodając pod koniec laskę cynamonu.
- Gdy jabłka już zmiękną dodajemy je do wody z kasztanami i gotujemy razem przez około 5 minut.
Smacznego!
Chcesz być bliżej wydarzeń z Malagi i Andaluzji? Polub moją stronę na Facebook!
Przeczytaj również:
Festiwale gastronomiczne w Maladze – grudzień 2018